piątek, 6 grudnia 2013

Źródła węglowodanów i zapotrzebowanie na nie.

Tak jak pisałam już wcześniej węglowodany powinny dostarczać 50-65% całkowitej dziennej spożytej z dietą energii, w tym najwyżej 10% cukrów prostych i sacharozy. Zalecane spożycie błonnika waha się od 25-40g/24h-pamiętajmy, że co za dużo to nie zdrowo.

Źródła węglowodanów:
-produkty zbożowe, czyli wszelkie kasze, pieczywo, makarony, ryże, płatki owsiane
*jeśli mamy taką możliwość, to wybierajmy pieczywo i makarony razowe, pełnoziarniste, ryż brązowy,
-ziemniaki-najczęściej przez nas spożywane, chociaż mają mało składników odżywczych. Aż dziw, że się nam jeszcze nie znudziły. Starajmy się je zamieniać na produkty wymienione wyżej-smaczniejsze i zdrowsze :)
-słodycze-chyba nie muszę mówić, żeby starać się je wyeliminować? :)



Źródła błonnika:
-produkty zbożowe z pełnego przemiału, 
-pieczywo razowe,  
-mąki razowe,
-grube kasze, 
-otręby, 
-warzywa strączkowe, 
-owoce i warzywa.

Tutaj macie tabele z zawartością błonnika w poszczególnych produktach :)
http://blonnikpokarmowy.info/produkty-bogate-w-blonnik-warzywa-owoce-pokarmy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz