Tłuszcze dostarczają nam sporp energii-1g tłuszczu=9kcal.
Jest on źrodłem energii z wyjątkiem erytrocytów, komórek nerek, ośrodkowego układu nerwowego.
Tłuszcz podskórny zapobiega utracie ciepła, a tłuszcz wokół narządów chroni je przed urazami.
Mają one także funkcje budulcową, głównie fosfolipidy i cholesterol, który buduje błony komorkowe i białą masę mózgu.
Są naturalnym nośnikiem witamin A, D, E, K oraz źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Lipidy są niezbędne do syntezy wielu związków, np. hormonów tkankowych. Wpływają na układ krążenia, stan skóry i włosów.
Funkcje cholesterolu:
-składników błon komórkowych,
-związek wyjściowy do syntezy hormonów sterydowych kory nadnerczy, hormonów płciowych, witamin D3, kwasów żółciowych potrzebnych do trawienia tłuszczu.
Cholesterol dzieli się na: "dobry" HDL i "zły" LDL(powoduje miażdżyce).
NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być syntezowane w organizmie, oprócz kwasów wielonienasyconych.
Funkcje NNKT:
-budowa błon komórkowych,
-zwiększenie skurczów mięśnia sercowego,
-prawidłowy transport lipidów we krwi,
-zapobiega powstawaniu zakrzepów naczyniowych,
-materiał wyjściowy do produkcji hormonów tkankowych,
-zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca.
Podsumowując, nie sztuką jest wyeliminowanie ze swojej diety wszystkich tłuszczów, ponieważ może wyjść jeszcze gorzej, ale sztuką jest wyeliminowanie tych złych, a zwiększenie spożycia tych dobrych.
Już w następnej notce o źródłach tłuszczu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz