piątek, 6 grudnia 2013

Rola węglowodanów w organizmie człowieka.

Pomijam co to to głód jakościowy, ilościowy, budowę i podział węglowodanów oraz  wymienienie i scharakteryzowanie w dwóch słowach węglowodanów przyswajalnych i nieprzyswajalnych ;) jeśli chcecie bym to opisała to zostawcie wiadomość w komentarzu :)
Węglowodany są głównym źródłem energii. Pokrywają 50-65% zapotrzebowania na energię.
Erytrocyty i mózg jako źródło energii wykorzystują TYLKO GLUKOZĘ.
1 g węglowodanów to 4 kcal

Są one niezbędne do metabolizmu tłuszczów oraz są materiałem budulcowym dla niektórych substancji biologicznie czynnych, m.in. DNA i RNA.
Reguluje krzepnięcie krwi. W połączeniu z białkami tworzą glikoproteiny tworzące śluz żołądka, ślinę, żółć, maź stawową. Wpływają na cechy organoleptyczne produktu ( słodki smak, konsystencja).

ROLA BŁONNIKA POKARMOWEGO:
wiązanie wody:
-pęcznieje,
-zwiększa masy kałowe w naszych jelitach,
-powoduje uczucie sytości,
-poprawia trawienie.
wiąże kwasy żółciowe i cholesterol:
-zmniejsza ilość cholesterolu produkowanego w wątrobie,
-zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Wływa na metabolizm tłuszczów i zwiększa ich wydalanie z kałem. Obniża zawartość glukozy we krwi.
Wiąże metale ciężkie, toksyny i wolne rodniki. Stanowi pożywkę dla drobnoustrojów pożądanych w jelitach przez co zapobiega nowotworom jelita grubego, hemoroidom, żylakom podudzia.

A już jutro o źródłach i zapotrzebowaniu na węglowodany :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz