Białka zbudowane są z aminokwasów, a te dzielimy na: egzogenne, czyli te, które musimy dostarczyć do organizmu (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina, arginina, histydyna) oraz endogenne, które organizm sam wytworzy.
Białka dzielimy na:
proste:
-alguminy (jaja, mleko, mięso),
-globuliny (ryż, owies, mięso, krew),
-glutaminy(składnik glutenu),
-prolaminy(składnik glutenu),
-skleroproteiny(kolagen, keratyna, skóra, chrząstki, włosy, ścięgna),
-histony(globina-krew)
złożone:
-fosfoproteidy(kazeina-żółtko jaja),
-nukleoproteidy(mózg, wątroba, śledziona)
-chromoproteidy(barwniki, hemoglobina-krew, rośliny zielone)
-lipoproteidy(żółtko jaj, krew).
Uznałam, że notek nie będzie codziennie, na pewno by mi się to nie udało i Wy pewnie też nie macie czasu codziennie wchodzić. Notki będą 2 razy w tygodniu (poniedziałek, piątek).
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz