Rola białek:
Białka srtukturalne budują komórki, mięśnie, ściany naczyń krwionośnych, skóre, paznkocie, włosy.
Białka regulujące (funkcjonalne)-enzymy, hormony, przeciwciała; regulują pracę całego organizmu.
Białka pełnią w organizmie wiele zadań. Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój, właściwy przebieg funkcji życiowych, budowę i odbudowę uszkodzonych tkanek. Wchodzą w skład wielu biologicznie czynnych związków. Mogą stanowić materiał energetyczny.
1g białka=4kcal
Z białek powinno pochodzić 10-15% ogólnej wartości energii spożywanej przez człowieka.
Zapotrzebowanie organizmu na białko dla dorosłego człowieka to 0,8g/kg masy ciała
Objawy niedoborów białka:
-zahamowanie wzrostu,
-opóźnienie rozwoju fizycznego i psychicznego,
-anemia(niedokrwistość)
-zmniejszona odporność i krzepliwość krwi,
-trudno goją się rany,
-zaburzenie gospodarki wodnej (opuchnięcia).
W skutek połeczenia produktów zbożowych z mlecznymi (np. płatki zbożowe z mlekiem, pieczywo z twarogiem) zwiększamy wchłanianie aminokwasów nawet o 30%.
Źródła białka:
mięso, jaja, orzechy , zboża, rośliny strączkowe oraz nabiał, jak mleko czy ser, twaróg.
_____________________________________
Przepraszam, że dopiero dzisiaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz