piątek, 6 grudnia 2013

Białko-podział

Białka zbudowane są z aminokwasów, a te dzielimy na: egzogenne, czyli te, które musimy dostarczyć do organizmu (fenyloalaninaizoleucyna, leucynalizynametioninatreoninatryptofanwalina, arginina, histydyna) oraz endogenne, które organizm sam wytworzy. 

Białka dzielimy na:

proste:
-alguminy (jaja, mleko, mięso),
-globuliny (ryż, owies, mięso, krew),
-glutaminy(składnik glutenu),
-prolaminy(składnik glutenu),
-skleroproteiny(kolagen, keratyna, skóra, chrząstki, włosy, ścięgna),
-histony(globina-krew)
złożone:
-fosfoproteidy(kazeina-żółtko jaja),
-nukleoproteidy(mózg, wątroba, śledziona)
-chromoproteidy(barwniki, hemoglobina-krew, rośliny zielone)
-lipoproteidy(żółtko jaj, krew).

Uznałam, że notek nie będzie codziennie, na pewno by mi się to nie udało i Wy pewnie też nie macie czasu codziennie wchodzić. Notki będą 2 razy w tygodniu (poniedziałek, piątek).
Pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz